Comunicat en relació a la publicació de l’Enquesta d’usos lingüístics

La Direcció General de Política Lingüística ha fet públics els resultats de l’Enquesta d’usos lingüístics a les Illes Balears 2014. Des de l’IEE volem ser molt breus però alhora molt clars al respecte: cal dir les coses pel seu nom i en el cas de les Pitiüses, la salut de la nostra llengua és agònica.

Ho podem maquillar tant com vulguem però el cert és que la llengua catalana retrocedeix en el seu ús, i les enquestes no fan sinó corroborar el que podem veure i sentir cada dia al carrer, a les botigues o als patis de les escoles.

I igualment com passa amb tantes altres coses de les nostres illes, la culpa és principalment nostra. La llengua retrocedeix per la nostra deixadesa i per manca d’autoestima i de dignitat col·lectiva.

Quina imatge estam donant als que vénen de fora i a les futures generacions? Quan els mateixos parlants d’una llengua són els primers a desprestigiar-la amagant-la, renunciant a parlar-la i a transmetre-la als seus fills, aquesta llengua es perd.

Recordem que el català ha estat una llengua minoritzada durant molt de temps, i ara més que mai necessita un decidit impuls per part de tothom (polítics i ciutadans), per tal que pugui ser, d’una vegada per totes, una llengua d’ús normal i habitual.

La Comissió Executiva de l’Institut d’Estudis Eivissencs

Leave a Reply

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *