En recolzament a l’ús de la llengua catalana als informatius de la TEF

L’Institut ha presentat al Govern, als consells d’Eivissa i Formentera, i als cinc ajuntaments d’Eivissa un escrit amb el següent text:

L’Institut d’Estudis Eivissencs ha tingut coneixement que el Consell d’Administració de la Televisió d’Eivissa i Formentera (TEF) ha decidit deixar d’emetre els seus informatius en llengua catalana. Segons ens comuniquen, la pressió per part dels anunciants per a emetre en castellà fa inviable que puguin mantenir la línia d’informar en la nostra llengua, iniciada fa 22 anys.

L’Institut, ara fa dos anys, va voler reconèixer la tasca feta en favor de la llengua catalana i va premiar els informatius de la TEF i el suplement Mola del Diario de Ibiza per ser gairebé els dos únics mitjans de comunicació privats que fan servir el català a les Pitiüses.

Som conscients que els reconeixements no són prou per a donar l’empenta que la nostra llengua necessita a Eivissa i Formentera. Consideram que els mitjans de comunicació són una de les eines més eficaces per a normalitzar una llengua i, malauradament, veim que el català queda cada vegada més arraconat en aquest àmbit, tal com vàrem poder comprovar en una taula rodona entre periodistes en el passat Curs Eivissenc de Cultura.

Malgrat tot, cal tenir present que segons la darrera enquesta d’usos lingüístics, publicada pel Govern de les Illes Balears, el 97% de la població entén el català. Aquesta és una dada objectiva, important i que pot rebatre el principal argument de les entitats privades per no fer servir la llengua pròpia en usos públics. En aquest context és encara més valuós el fet que la cadena de televisió local hagi mantingut durant dues dècades el català com a llengua institucional i és vital que pugui conservar el seu tarannà i la seua identitat.

És per això que volem fer una crida a totes les institucions (Govern Balear, consells insulars i ajuntaments) per tal que no permetin que perdem el dret a la informació en la llengua pròpia de la nostra terra.

En aquest sentit, volem recordar que l’article 28.2 de la Llei 3/1986, de 29 d’abril, de normalització lingüística, estableix que “El Govern de la Comunitat Autònoma ha d’impulsar la normalització de la llengua catalana a les emissores de ràdio i canals de televisió estatals o privats, a fi de promoure l’ús del català com a llengua pròpia de les Illes Balears”, i l’article 32.1 de la mateixa llei estableix que “Els poders públics de la Comunitat Autònoma donaran suport econòmic als mitjans de comunicació que emprin la llengua catalana de forma habitual”.

Tenim la seguretat que la responsabilitat que el català sigui una llengua normalitzada és compartida. Els parlants hem de ser els principals agents d’aquest procés, però les institucions han d’establir, fomentar i reforçar tots els usos i aplicacions. Com hem esmentat, no és prou de reconèixer l’ús de la llengua, cal donar tot el suport a aquells particulars que fan un esforç per a mantenir-la, normalitzar-la i dinamitzar-la.

One comment

  1. Amics de l’Institut, us han fet caure en una estratègia comercial de la TEF per recuperar subvencions públiques. No hi ha cap pressió d’anunciants per fer els informatius en castellà. Simplement no troben anunciants i volen seguir visquent de les institucions, com havien fet sempre en època del PP.

Leave a Reply

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *