Comunicat de l’Institut amb motiu del Dia del Patrimoni Mundial

El 16 de novembre se celebra el Dia del Patrimoni Mundial. El mateix dia del 1972 es va signar a París la Convenció sobre la protecció del patrimoni cultural i natural mundial, que va establir les bases per a aquest tipus de protecció cultural.

A Eivissa, malauradament, no tenim molts motius de celebració. La posidònia segueix pendent d’una protecció legal que arribarà molt tard, i mentrestant la seva protecció resta en mans de la feina heroica d’un grup de voluntaris.

Pel que fa al patrimoni històric, a una política d’inversions que prioritza les obres urbanístiques sobre les de conservació, hi hem d’afegir la tradicional gestió deficient dels béns, cosa que aquest estiu ha constatat un delegat d’ICOMOS en la seva visita a Eivissa.

A més, enguany també hem vist com el Castell, que ha estat víctima de nombrosos episodis de destrucció de patrimoni (que l’Institut ha denunciat públicament), rebrà per part de les institucions la llum verda a una nova agressió, en aquesta ocasió en forma d’edificació subterrània per a dependències hoteleres, aparcament, ascensor, etc., passant per damunt de la normativa i la legislació vigents.

Cal repensar la nostra gestió patrimonial i actuar amb visió de futur. Cal evitar accions poc meditades, fetes per a sortir del pas, i que per la seua irreversiblitat malmeten per sempre més el nostre patrimoni.

Leave a Reply

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *