L’Institut d’Estudis Eivissencs dedica el Curs Eivissenc de Cultura a l’estat del sector primari

XLIV Curs Eivissenc de Cultura – El sector primari a Eivissa i FormenteraAvui, l’Institut d’Estudis Eivissencs ha presentat la XLIV edició del Curs Eivissenc de Cultura, titulat “El sector primari a Eivissa i Formentera” i que duu per subtítol, “Poder viure del que produïm per a menjar”, i que se celebrarà íntegrament al CIFP Can Marines, a Santa Eulària des Riu, els dies 8, 15, 22, 27 i 29 de novembre, a les 20.00 hores.

Marià Mayans, president de l’Institut d’Estudis Eivissencs, i Maurici Cuesta, vocal de la Comissió Executiva de la institució, han donat a conèixer el programa del curs i n’han explicat els objectius i les principals característiques. Mayans ha destacat que “l’IEE vol que la societat eivissenca conegui de primera mà l’estat d’un sector estratègic per a Eivissa, el primari, les activitats del qual han condicionat el territori, el paisatge, el poblament, l’economia, la cultura popular de l’illa”, a més de “voler donar l’oportunitat de reflexionar sobre el present i el futur d’aquestes activitats i de la necessitat del seu rellançament com a societat que mira al futur amb els peus a la terra”.

Cuesta, per altra banda, ha remarcat l’aposta de l’IEE per a celebrar íntegrament el curs a l’únic centre educatiu vinculat a les activitats primàries de l’illa d’Eivissa, mostrant-li així el seu suport, a la vegada que descentralitzant-lo s’apropen més les sessions a les persones relacionades amb el sector primari. A més, Cuesta ha destacat que totes les activitats del curs compten amb la presència de persones que es dediquen a les activitats primàries, empresaris, productors, responsables d’entitats, tècnics institucionals i estudiosos. El curs, així mateix, versarà sobre totes les activitats del sector: agricultura, ramaderia, pesca i altres activitats (viticultura, oleïcultura, apicultura, distribució) així com d’una visió territorial del sector, en la primera sessió.

El format del curs repeteix el de l’any passat, “Repensem Eivissa”, basat en intervencions de diverses persones, amb la finalitat de poder comptar amb més punts de vista que la conferència tradicional. El curs està coordinat per Maurici Cuesta i ha comptat amb l’assessorament de Jordi Serra Cardona, enginyer agrònom i professor del CIFP Can Marines. El Curs Eivissenc de Cultura es convoca des del 1974 i des de l’IEE es vol que serveixi de fòrum de difusió, coneixement i reflexió sobre temes relacionats amb el passat, present i futur d’Eivissa, complint així una tasca social indispensable per a l’entitat eivissenca.

PROGRAMA
Dijous 8 de novembre
El sector primari a Eivissa i les Balears en una perspectiva territorial

Jaume Binimelis Sebastián (Catedràtic d’escola universitària. Departament
de Geografia. UIB).
Josep Antoni Prats (Geògraf, professor d’institut i membre del Departament
de Geografia de la UIB).
Modera: Vicent Prats Ramon.

Dijous 15 de novembre
Els reptes actuals de l’agricultura

Joan Marí Guasch “des Camp” (president d’Agroeivissa i membre de la Cooperativa
Agrícola Santa Eulària).
Antoni Tur Boned (cas Secorrat).
Marina Morán, (Terramare, cas Mallorquí).
Modera: Jordi Serra Cardona.

Dijous 22 de novembre
Els reptes actuals de la ramaderia i espècies ramaderes autòctones

Francesc Xavier Prats i Marí (president de la Federació Pitiüsa de Races Autòctones)
Marc Ferrer Subirana (can Malacosta).
Fina Prats Cruz (”Ses Cabretes”).
Modera: Sara Vergés Arús

Dimarts 27 de novembre
Els reptes actuals de la pesca

Antoni Tur Serra (president de la Confraria de Pescadors d’Eivissa).
Lucas Costa Costa (vicepatró major segon de la Confraria de Pescadors de Sant Antoni).
Antoni Box (Doctor en Biologia. Inspector de pesca. Consell d’Eivissa).
Modera: Josep Marí Tur.

Dijous 29 de novembre
Taula redona. Altres perspectives

Juanjo Torres Ribas (Amics de la Terra Eivissa).
Vicent Marí (Associació d’apicultors d’Eivissa).
Pere Planells Guasch (oleïcultor d’Eivissa).
Antoni Costa Tur, de can Maymó (Associació de viticultors d’Eivissa).
Joan Riera Ripoll (vicepresident de la PIMEEF i president de Restauració PIMEEF)
Oscar Molina (xef de La Gaia, Ibiza Gran Hotel)
Modera: Josep Lluís Joan Torres.

Leave a Reply

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *