L’Institut expressa el seu suport als centres docents denunciats

Logo con el texto de Institut Estudis Eivissencs

L’Institut d’Estudis Eivissencs (IEE) denuncia els atacs contra docents i els intents reiterats d’alguns col·lectius, que han tingut lloc recentment, en contra de l’ensenyament en català, de la convivència als centres escolars i de la cohesió social a l’illa d’Eivissa.

Consideram que aquests atacs formen part d’una campanya política en contra del nostre model d’escola, un model que garanteix plenament la competència lingüística en les dues llengües oficials, amb resultats de competència en llengua espanyola equivalents als dels territoris monolingües d’Espanya.

És un model que s’ha acreditat al llarg de decennis com a fonamental i imprescindible per a la cohesió social, la convivència intercultural i lingüística, i la igualtat d’oportunitats, objectius irrenunciables de la nostra societat.

Així mateix, manifestam el nostre suport als centres que han estat denunciats, com el CEIP Verge de les Neus, el CEIP Es Vedrà, i el CEIP Can Guerxo i el CEIP Can Raspalls, i manifestam el nostre reconeixement a la gran tasca pedagògica i de normalització lingüística i cultural que duen a terme aquests centres, cadascun amb un Projecte Lingüístic de Centre totalment adequat a la normativa educativa autonòmica. En especial, volem expressar el nostre suport al CEIP Can Raspalls, que en els darrers dies ha estat objecte de crítiques del tot injustificades contra la tasca d’un dels seus docents, que fa servir les eines estratègiques i pedagògiques que considera més adients per a desenvolupar les seues funcions.

L’IEE condemna amb fermesa l’ús de l’educació i de la llengua com a armes polítiques per part dels qui amb les seves denúncies atien el foc de la confrontació i de la crispació.
Finalment, com a institució acadèmica, des de l’Institut volem denunciar la campanya constant de confusió i desinformació que determinats col·lectius encara utilitzen per a desprestigiar i malmetre la llengua catalana.

No ens volem estar de recordar que la unitat de la llengua i de la seua denominació ha estat reconeguda pel Tribunal Constitucional espanyol. Les denominacions com valencià, mallorquí, eivissenc, etc., referides als parlars dels diversos territoris del nostre àmbit lingüístic, són legítimes i no contradiuen en cap moment la unitat essencial de la llengua. Així mateix, tota la comunitat científica internacional ho reconeix explícitament. Totes les fonts lexicogràfiques de prestigi, d’arreu del món, descriuen les diverses modalitats del català com a variants de la mateixa llengua, i ens pareix inversemblant haver de justificar-ho encara l’any 2019.

Si des de determinats sectors hi ha hagut, durant anys, resistència a admetre l’evident unitat de la llengua, això ha estat per ignorància o, més encara, per una voluntat de manipulació extracientífica.

L’Institut d’Estudis Catalans (IEC), en la responsabilitat que li confereix ser la més alta autoritat científica pel que fa a la llengua catalana, i l’IEE com a entitat adherida a l’IEC, actuen sempre fora de la política i al marge de partidismes. Com a custodis de la integritat lingüística, volem expressar el nostre total rebuig a qualsevol intenció d’utilitzar la nostra llengua com a arma política i a qualsevol intent de dividir-la, i reivindicam el consens acadèmic i científic en relació amb la unitat de la llengua catalana.

admin

admin

Deixa un comentari

Categories

Categorías

Recents

Segueix-nos

Videos

Fes-ho per rebre el nostre butlletí

Rebràs el nostre butlletí de notocias i informació cada vegada que ho publiquem

Ir arriba