Almanac El Pitiús

El Pitiús és un almanac fundat i creat pel folklorista Joan Castelló Guasch. Es va publicar sense interrupció del 1945 fins al 1979.  Després, va estar deu anys sense publicar-se (1979-1988). La represa va ser sota la direcció i tutela de l’Institut d’Estudis Eivissencs, com un homenatge al fundador, i va seguir la filosofia de la publicació: estudiar la realitat illenca. Augmentà les col·laboracions i continuà l’esperit didàctic, divulgatiu, costumista i recreatiu, redactat en la llengua pròpia. 

Creat amb la intenció de difondre entre la població la història i la cultura d’Eivissa i Formentera, hi apareixen descripcions geogràfiques de les Pitiüses, cançons populars (goigs, caramelles, romanços, gloses, etc.), jocs tradicionals, receptes de cuina, les cèlebres rondalles eivissenques de Castelló Guasch (que aprofità per començar a publicar-les), notes agrícoles, apunts històrics, dades estadístiques, mapes, apunts folklòrics i curiositats diverses.  Un calaix de sastre que volia comentar tots els aspectes de la vida insular.

El Pitiús és un reflex dels canvis que ha sofert Eivissa, i té un gran un valor etnogràfic, a més d’aportar informació interessant sobre aspectes com publicitat en la seua primera època, grafisme, impressió, etc.

0
La teva cistella
Desplaça cap amunt