Català per a Joves Nouvinguts

L’Institut d’Estudis Eivissencs, juntament amb la Fundació “la Caixa” i CaixaBank, ofereix els Cursos de Català per a Joves Nouvinguts (d’entre 12 i 17 anys) per tal de facilitar-los la integració lingüística a les nostres illes.
Fa 50 o 60 anys, les primeres onades immigratòries no gaudiren d’una acollida planificada, aquesta tasca se suplia als carrers, a les oficines, a les escales de veïns, però no a les aules. Ara ens trobam que els joves acabats d’arribar, en edat escolar, no dominen el català i tenen dificultats per seguir el ritme normal de les classes.
L’IEE no pot ni vol quedar al marge de la col·laboració i intervenció de tots els organismes oficials i de la societat que es requereix per ajudar els centenars de joves de l’Amèrica Llatina, del Magrib, de l’Àfrica Subsharaiana, de Pakistan i de molts altres llocs llunyans, arribats amb les seues famílies, que cada dia aprenen noves paraules en la nostra llengua. Ajudar-los a ser competents, amb les mateixes condicions que la resta, lingüísticament parlant. Feina que sovint desborda les possibilitats d’actuació dels centres escolars.

Seria bo garantir no només una bona acollida a l’alumnat nouvingut sinó també una adequada postacollida, facilitar-los la integració a un centre  i a la societat en general. S’ha d’intentar establir una interacció entre l’alumnat nouvingut, l’entorn i la llengua d’aprenentatge.
Aquests joves, ara nouvinguts,  seran d’aquí uns anys part activa de la ciutadania de les nostres illes, hauran de compartir drets i deures que difícilment podran exercir sense una bona educació lingüística. En aquest sentit, aquests joves, representen un repte però també aporten un enriquiment social i cultural indubtable a la resta de la societat. L’arribada d’alumnat de diferents procedències i cultures brinda l’ocasió de fomentar el coneixement i el respecte envers la diversitat lingüística i la formació d’aquests ciutadans i ciutadanes ens ofereix l’oportunitat de consolidar la nostra llengua com a eina de cohesió social. No la podem desaprofitar, tots hi sortirem guanyant.

Conveni amb l'Obra Social "La Caixa"

0
La teva cistella
Desplaça cap amunt