Un recorregut per la nostra història
Els inicis
El desembre de 1948, lāaleshores governador civil de Balears, JosĆ© Manuel Pardo SuĆ”rez va llenƧar la idea de crear un centre dāestudis locals.
El 8 de gener de 1949, en el despatx del batle dāEivissa, CĆØsar Puget Riquer, es reunĆ la comissió gestora del projectat centre dāestudis locals. El grup estava format per: Antoni Costa Ramon, Josep Costa Ramon, Enric FajarnĆ©s Cardona, Alexandre Llobet, Isidor Macabich, JosĆ© MarĆa MaƱƔ de Angulo, NarcĆs Puget, Jeroni Roig Binimelis, JosĆ© SĆ”ez MartĆnez, Manuel SorĆ Bonet, Bartomeu Tur Guasch, Josep Tur Riera, Manuel Verdera Ferrer, MariĆ Villangómez Llobet i Josep Zornoza Bernabeu.Ā
Aquesta comissió realitzĆ les gestions pertinents per tal de solĀ·licitar la incorporació de lāInstitut al Patronat JosĆ© MarĆa Quadrado, dedicat a investigacions de caire local, del Consejo Superior de Investigaciones CientĆficas.
El 28 de marƧ va ser aprovat el reglament de funcionament de lāInstitut, comenƧant aixĆ la seua llarga i fructĆfera trajectòria.
La Societat Cultural i ArtĆstica Ebusus, de la seua banda, oferĆ la capƧalera de la revista Ibiza, que sāeditava des de 1944 i de la qual se nāhavien publicat 28 nĆŗmeros. Aquesta contribució es complementĆ amb lāoferiment de colĀ·laboració de les persones que en formaven el cos de redacció i dels membres de la Comissió de Cultura de lāentitat. A mĆ©s, el governador Pardo SuĆ”rez adquirĆ, previ pagament de 60.000 pta., el casal de can Llaudis, bell exemple del gòtic catalĆ , situat al carrer Major de Dalt Vila, per convertir-lo en la seu noble de lāInstitut.
En aquesta primera etapa es publicaren sis nĆŗmeros de la revistaĀ IbizaĀ i diversos llibres dāautors com Antoni Costa Ramon, Josep Costa Ramon, Enric FajarnĆ©s Cardona i Isidor Macabich.
A inicis dels anys seixanta lāactivitat de lāInstitut va decaure fins gairebĆ© desaparĆØixer.
El 1969, el coneixement de lāexistĆØncia de lāIEE, tot i estar prĆ cticament desaparegut, aixecĆ lāinterĆØs dāun grup de joves eivissencs culturalment inquiets.Ā Un dāells, Josep MarĆ, sāinteressĆ pel possible revifament de lāentitat, i amb el suport de MariĆ Villangómez, que li explicĆ el funcionament inicial de lāInstitut, va visitar, amb un petit grup dāamics, el regidor Enric Ramon FajarnĆ©s per tal de possibilitar el redreƧament de lāentitat.Ā
Una vegada acceptada aquesta iniciativa, i amb el beneplĆ cit dels encara membres de lāInstitut, Josep MarĆ i una colla dāamics posaren fil a lāagulla: es cobriren les places vacants, es crearen noves vocalies i es reorganitzĆ la direcció.Ā LāInstitut emprenia la marxa de nou i es posava a treballar de valent.
A partir dāaquĆ, tot i continuar tenint unes relacions excelĀ·lents, va comenƧar un progressiu deslligament de lāIEE amb lāAjuntament per tal dāevitar la lentitud que la burocrĆ cia oficial comportava per a la nova entitat cultural.Ā
Lāany 1974 es redactaren uns estatuts, però la seua aprovació no va ser gens fĆ cil i sāhaguĆ© dāesperar la mort de Franco per tal de veureāls aprovats.Ā
Foren anys difĆcils, però lāInstitut va emprendre el vol per arribar al poble dāEivissa, dinamitzar la somorta societat illenca i fer arribar una alenada dāaire fresc a la societat pitiüsa.Ā
El dinà mic grup de gent jove comptà sempre amb el discret, però efectiu, guiatge de Marià Villangómez.
La defensa de la identitat pitiüsa i la protecció del patrimoni natural i cultural són els principals motius que es marcĆ lāInstitut. I aquesta defensa no es podia fer mĆ©s que vindicant, en primer lloc, la nostra llengua, la llengua catalana dāEivissa.
Les primeres publicacions en catalĆ varen serĀ EndevinetesĀ iĀ Curs dāIniciació a la LlenguaĀ (ambdues publicades el 1972).
1970 la represa de l'Institut
L'Institut en l'actualitat
Els primers estatuts aviat quedaren antiquats per al nou IEE, i per això seān redactaren uns nous en 1983, ja mĆ©s adaptats a la realitat de lāentitat. Aquests estatuts, amb molt poques modificacions, són els encara vigents. En ells sāespecifica:Ā
Article 2
Lāobjecte de lāAssociació Ć©s impulsar i fomentar la cultura en general i principalment la pròpia de les illes dāEivissa i Formentera.
El catalĆ , com a llengua pròpia dāaquestes illes, Ć©s el vehicle habitual de comunicació en les diverses activitats de lāAssociació.
Article 13
LāAssemblea general Ć©s lāòrgan superior de lāAssociació per ser lāexpressió de la voluntat colĀ·lectiva dels socis.
Article 29
En cas de dissolució, els drets i bĆ©ns de lāAssociació passaran a lāExcm. Ajuntament dāEivissa.
Generacions dāeivissencs i eivissenques han aprĆØs a estimar la llengua i la cultura de la mĆ de lāInstitut. I aquest Ć©s el gran mĆØrit de lāentitat. Però no sempre ha estat fĆ cil, ni tan sols entesa, la defensa aferrissada dels nostres valors, i dāaquĆ els entrebancs a diverses iniciatives portades endavant per lāInstitut: prohibicions de cursos i recitals, amenaces de tancament, retirades de subvencions, dimonització de lāentitat, encara en 2020, per part de certs poders fĆ ctics del franquisme tardĆ , acusacions pĆŗbliques absurdes i tantes altres cosesā¦Però, lluny dāaconseguir el seu objectiu, totes aquestes dificultats han enfortit i engrandit lāentitat.
El Curs Eivissenc de Cultura, la Festa de la Nit de Sant Joan, els premis literaris de la Nit de Sant Joan i Baladre, les Mencions dāHonor Sant Jordi, la recepció de TV3 a les Pitiüses, les publicacions periòdiques Eivissa i El PitiĆŗs, una producció bibliogrĆ fica de ja mĆ©s de cent tĆtols publicats, els Cursos de CatalĆ , el Grup de Coneixement del Medi, el Grup de teatre de lāIEE, la celebració a Eivissa de les Festes Populars Fabra, colĀ·loquis de la Societat dāOnomĆ stica, celebracions del II CongrĆ©s Internacional de la Llengua Catalana, sessions de la Secció Filològica de lāInstitut dāEstudis Catalans, etc., són alguns dels ĆØxits del treball incansable de lāInstitut..
Actualment lāInstitut dāEstudis Eivissencs tĆ© mĆ©s de 600 socis i Ć©s una entitat colĀ·laboradora de la Coordinadora de Centres dāEstudis de Parla Catalana, membre de la Confederación EspaƱola de Centros de Estudios Locales (CECEL), estĆ conveniada amb la Universitat de les Illes Balears, adscrita a lāInstitut dāEstudis Catalans i membre del Consell AcadĆØmic de lāInstitut dāEstudis BaleĆ rics.
La seu actual, propietat de lāAjuntament dāEivissa, Ć©s a la via PĆŗnica 29 i consta dāuna biblioteca, dāun magatzem per a les publicacions, un aula perĀ Ā les classes de catalĆ , un arxiu de lāIEE i arxius particulars (donats per MariĆ Villangómez, Josep Vilanova, Albert Schwarz, arxiu Wallisā¦), i una oficina dāatenció al pĆŗblic.
Actualment funcionen els grups de treball de Coneixement del Medi, el Grup de Teatre de lāIEE i una CE formada per dotze socis que es reuneixen setmanalment per dur a terme les activitats programades per lāIEE.Ā
La biblioteca, especialitzada en temes pitiüsos, estĆ oberta al pĆŗblic cinc dies a la setmana. TĆ© mĆ©s de 5.000 volums i revistes especialitzades.Ā Lāactivitat editorial pròpia consta, actualment, de le revista semestral Eivissa i de lāalmanac El PitiĆŗs, a mĆ©s de publicacions diverses amb mĆ©s de cent tĆtols publicats.
El finanƧament de lāIEE provĆ©, majoritĆ riament, de les aportacions dels socis. TambĆ© rep ajuts institucionals per a la realització de publicacions i actes concrets.
El futur
El futur de lāInstitut dāEstudis Eivissencs, i de la nostra cultura, depĆØn de tots nosaltres.