Curs Eivissenc de Cultura

XVLI Curs Eivissenc de Cultura 2020

Institut d'Estudis Eivissencs

Epidèmies i pandèmies: reflexions des de les Pitiüses el 2020
DATES: Els dijous 29 d’octubre, 5, 12, i 19 de novembre, a les 20.00 hores
LLOC: Sa Nostra Sala (Carrer d’Aragó, Eivissa)

Gairebé totes les societats al món han viscut, i viuen, amb molta preocupació la incidència de la pandèmia coneguda com a COVID-19. Les repercussions són moltes: des de les que han tengut a veure amb la salut universal i de les persones, les socials per la crida a adaptar-se a les normes a preservar, les epidemiològiques, les que afecten les polítiques públiques en matèria de salut i higiene, les relacionades amb les emocions. Sense oblidar les múltiples incidències econòmiques, les implicacions en el lleure i els esdeveniments públics, etc.

L’Institut d’Estudis Eivissencs considera que una de les millors contribucions que pot fer a la societat d’Eivissa i Formentera és oferir un espai de debat i reflexió sobre la COVID-19 i el món de les epidèmies i pandèmies, centrat en les illes Pitiüses, i amb la deguda contextualització com a fenomen mundial.

A la vegada, l’Institut d’Estudis Eivissencs vol donar oportunitat a tots els sectors que més de prop han vist, i encara veuen, els efectes de la COVID-19, professionals i voluntaris que han passat per situacions de risc, estrès, patiment, saturació, etc. Persones que han rebut moltes mostres de reconeixement, a les quals es vol sumar aquesta institució cultural, que al mateix temps els vol posar a l’abast una tribuna pública des de la qual emetre la seua perspectiva, els seus greuges, les seues demandes i, sobretot, els seus anhels per poder afrontar millor aquesta situació sanitària i social i fer cara de la forma més robusta possible a situacions anàlogues futures.

Les sessions es duran a terme de manera presencial, d’acord amb la normativa vigent en el seu moment sobre aforament respecte d’aquest tipus d’actes, alhora que seran retransmeses en directe per Internet.

PROGRAMA

Direcció: Maurici Cuesta i Labèrnia

Dijous

29

d'octubre

Epidèmies i pandèmies al llarg de la història

Pere Salas Vives, professor d’Història de la Universitat de les Illes Balears (UIB).
Presenta: Maurici Cuesta i Labèrnia.

Dijous

5

de novembre

Epidèmies i pandèmies en la història d’Eivissa i Formentera

Fanny Tur Riera, historiadora i directora de l’Arxiu Històric d’Eivissa i Formentera (AHEIF).
Presenta: Gerard Móra Ferragut.

Dijous

12

de novembre

La COVID-19 des d’una perspectiva clínica i sanitària a Eivissa i Formentera

Francisco Cárceles Guardia, metge especialista en medicina preventiva i salut pública.
Presenta: Miquel Cárceles Cardona.

Dijous

19

de novembre

La COVID-19 a les Pitiüses des de primera línia

• Mònica Yern Moreno, infermera i presidenta de la Junta Insular d’Eivissa i Formentera del Col·legi Oficial d’Infermeria de les Illes Balears.
• Miguel Ángel Riera Planells, delegat episcopal de Cáritas Diocesana d’Eivissa i Formentera.
• Mari Castaño, coordinadora insular de Creu Roja Eivissa i Formentera.
• Maria Àngels Marí, secretària general de la Petita i Mitjana Empresa d’Eivissa i Formentera (PIMEEF).
Modera: Maurici Cuesta i Labèrnia.

Cartells

Previous slide
Next slide

Des de l'any 1974

“El Curs Eivissenc de Cultura és, des de l’any 1974, un dels esdeveniments culturals més importants que tenen lloc a les Pitiüses en el vessant de la cultura autòctona. És organitzat anualment per l’Institut d’Estudis Eivissencs ; tot i que el segon Curs va ser anul·lat per ordre de l’autoritat governativa. Aquestos cursos han significat per a la població de les Pitiüses un moment de reflexió sobre els problemes més destacats en aquestes darreres dècades de la història pitiüsa. És un esdeveniment cultural en el qual l’Institut d’Estudis Eivissencs ha posat a l’abast del públic les opinions més autoritzades sobre els temes més apressants, sota unes condicions de total llibertat individual i amb gran pragmatisme dels conferenciants. La categoria dels conferenciants i els temes escollits han permès conscienciar un extens i heterogeni auditori, amb el nexe comú de la preocupació per la terra i la cultura i per les transformacions socials i de tot tipus experimentades en aquest dilatat període (…)” 
Enciclopèdia d’Eivissa i Formentera

Col·lecció de cartells

Curs-Eivissenc-de-Cultura_1
Curs-Eivissenc-de-Cultura_2
Curs-Eivissenc-de-Cultura_3
Curs-Eivissenc-de-Cultura_4
Curs-Eivissenc-de-Cultura_5
Curs-Eivissenc-de-Cultura_6
Curs-Eivissenc-de-Cultura_7
Curs-Eivissenc-de-Cultura_8
Curs-Eivissenc-de-Cultura_9
Imprimir
Curs-Eivissenc-de-Cultura_11
Curs-Eivissenc-de-Cultura_12
0
La teva cistella
Desplaça cap amunt