A continuació podeu veure els estatuts de l'Institut d'Estudis Eivissencs

INSTITUT D’ESTUDIS EIVISSENCS ESTATUTS

CAPƍTOL I Nom, domicili, objecte i duració

Article 1 Amb el nom d’Institut d’Estudis Eivissencs es constitueix en associació cultural amb personalitat jurĆ­dica pròpia i independent l’Entitat que amb el nom d’Instituto de Estudios Ibicencos fou creada sota el patrocini de l’Excm. Ajuntament d’Eivissa el 22 de gener de 1949 i inscrita en el Patronato JosĆ© MarĆ­a Cuadrado , del Consejo Superior de Investigaciones CientĆ­ficas , prĆØvia acceptació d’aquest, el 10 de febrer del mateix any. TendrĆ  el seu domicili principal a la ciutat d’Eivissa, Carrer Major (abans del Bisbe Torres) 18 i 20, casa coneguda per Can Laudes o Can Comasema, cedida per l’Excm. Sr. D. JosĆ© Manuel Pardo SuĆ”rez, Governador Civil de Balears, a l’Excm. Ajuntament d’Eivissa, en desembre de 1948, per a Ćŗs de l’Institut d’Estudis Eivissencs. AixĆ­ mateix l’Associació desenvoluparĆ  la seua activitat en un local de la Via PĆŗnica 29 de la dita ciutat. Tot això sense perjudici de poder-se traslladar a qualsevol altre local. L’àmbit territorial d’actuació no tendrĆ  altra limitació que les establertes per la normativa legal vigent.

Article 2 L’objecte de l’Associació Ć©s impulsar i fomentar la cultura en general i principalment la pròpia de les illes d’Eivissa i Formentera. Per acomplir-ho, realitzarĆ  qualssevol actes culturals, instructius i artĆ­stics, com, entre altres, els següents: 

A) Donar ajuda econòmica: a) instituint beques i bosses d’estudis. b) concedint subvencions a tota classe d’empreses culturals que ofereixin una garantia d’eficĆ cia i continuĆÆtat. c) dotant premis a la creació literĆ ria i artĆ­stica i a la investigació.

B) Promoure, subvencionar i realitzar: a) cursos i cicles de conferĆØncies per a l’ensenyanƧa i difusió de la cultura. b) cercles d’estudis i seminaris per al millorament de les tĆØcniques pedagògiques. c) biblioteques populars o especialitzades d’obres literĆ ries i cientĆ­fiques. d) edició i publicació de les obres que consideri necessĆ ries per al desenvolupament cultural. e) museus i arxius d’especial interĆØs local. C) Impulsar i coordinar activitats: a) organitzant grups o seccions culturals de treball. b) establint les bases d’una acció conjunta de les diverses activitats culturals.

El catalĆ , com a llengua pròpia d’aquestes illes, Ć©s el vehicle habitual de comunicació en les diverses activitats de l’Associació.

Article 3 L’Institut d’Estudis Eivissencs es constitueix per temps indefinit i nomĆ©s es podrĆ  dissoldre per acord de l’Assemblea general extraordinĆ ria d’associats, convocada amb aquesta finalitat, segons s’indica a l’article 29.

CAPƍTOL II Els socis: drets i obligacions

Article 4 Pot ser soci tota persona fĆ­sica o jurĆ­dica amb capacitat d’obrar que vulgui ajudar a promoure l’Associació i tengui interĆØs per les finalitats especificades a l’article 2.

Article 5 L’ingrĆ©s a l’Associació es solĀ·licitarĆ  per escrit, i l’interessat farĆ  constar el seu nom, llinatges, professió, domicili i nĆŗmero del document nacional d’identitat. La solĀ·licitud es presentarĆ  a la Junta Directiva i aquesta decidirĆ  segons consideri oportĆŗ.

Article 6 Hi haurĆ  una sola categoria de socis, amb els mateixos drets i obligacions.

Article 7 Tots els socis tendran els drets següents: a) Participar en les seccions, grups, serveis i activitats de l’Associació. b) Assistir als actes socials que aquesta organitzi. c) Intervenir amb veu i vot a l’Assemblea, degudament convocada, amb subjecció a l’ordre del dia. d) Designar i ser designat membre de la Junta Directiva. e) Ser ben informat de les activitats, problemes generals i vida de l’Associació. f) Presentar suggeriments i observacions, i exposar opinions amb relació a l’objecte i a les activitats de l’Associació. Formular queixes o censures davant la Junta Directiva. Si aquesta o el propi interessat ho consideren oportĆŗ, podrĆ  assistir a la primera reunió de la Junta, que examinarĆ  tals suggeriments, observacions, etc. L’interessat podrĆ  ser acompanyat per dos socis designats per ell.

Article 8 Són obligacions dels socis: a) Acceptar i complir aquests estatuts, les disposicions de la Junta Directiva i els acords de l’Assemblea. b) Pagar la quota que fixi l’Assemblea de socis i determini la Junta Directiva.
c) Assistir a les Assemblees i colĀ·laborar en les tasques i activitats de l’Associació i de la secció o del grup a quĆØ pertanyi. d) Notificar a l’Associació, per carta al Secretari, els canvis de domicili.

Article 9 Si l’associat vol donar-se de baixa voluntĆ riament, ho farĆ  per escrit dirigit al President, però abans haurĆ  de satisfer les quotes pendents de pagament.

Article 10 Per acord de la Junta Directiva, podrĆ  ser expulsat de l’Associació el soci que l’hagi desprestigiat o perjudicat voluntĆ riament i greument o quan hagi comĆØs falta greu pertorbant reiteradament la seua administració. Es concedirĆ  prĆØviament un termini de quinze dies al soci afectat perquĆØ pugui donar les explicacions que consideri convenients a la Junta Directiva. El soci que cregui que ha estat expulsat injustament podrĆ  recórrer davant l’Assemblea general amb petició d’audiĆØncia, i a tal efecte serĆ  convocat per aquesta, que decidirĆ  allò que consideri mĆ©s just.

Article 11 La baixa del soci durĆ  implĆ­cita la pĆØrdua de tots els drets que tengui o pretengui tenir a l’Associació.

CAPƍTOL III Govern de l’Associació i forma d’administració

Article 12 L’Associació serĆ  regida pels òrgans següents: a) L’Assemblea general de socis. b) La Junta Directiva o Comissió Executiva. L’Assemblea general i, per la seua expressa delegació, la Comissió Executiva, podrĆ  designar, si ho considera convenient, una Junta Assessora, formada per un nĆŗmero de persones no superior a deu, especialment competents per assessorar i orientar de manera general l’activitat i vida de l’Entitat. La qualitat d’Assessor es conservarĆ  durant un termini concret, segons es determini en el moment de la designació o posteriorment. Les sessions de la Junta Assessora seran convocades i presidides pel President de l’Associació. El Secretari d’aquesta ho serĆ  tambĆ© de la Junta Assessora. El President podrĆ  demanar l’assistĆØncia a les sessions dels membres de la Comissió Executiva la presĆØncia dels quals consideri oportuna segons els temes que s’hagin de tractar.

Article 13 L’Assemblea general Ć©s l’òrgan superior de l’Associació per ser l’expressió de la voluntat colĀ·lectiva dels socis. Les seues sessions seran ordinĆ ries o extraordinĆ ries, i els cĆ rrecs de President i Secretari de l’Assemblea correspondran als socis que ocupin
aquests mateixos cĆ rrecs dins de la Comissió Executiva. Cada soci present a l’Assemblea tendrĆ  un vot.

Article 14 L’Assemblea general ordinĆ ria es reunirĆ  una vegada l’any, dins el primer trimestre. L’Assemblea general extraordinĆ ria, ho farĆ  quan ho consideri oportĆŗ el President, previ acord de la Comissió Executiva, i tambĆ© quan ho demani, per escrit entregat al President un nĆŗmero de socis no inferior al cinc per cent.

Article 15 Les Assemblees seran convocades pel President, a travĆ©s del Secretari, mitjanƧant notificació dirigida als socis individualment o pels mitjans de comunicació, amb una anticipació mĆ­nima d’una setmana, fent constar el dia, l’hora i el lloc de la reunió, i els assumptes que seran sotmesos a la consideració i decisió de l’Assemblea. No es podran tractar assumptes que no figurin a l’ordre del dia, fora acord per majoria dels socis presents.

Article 16 S’hauran de tractar a l’Assemblea les proposicions presentades per un nĆŗmero de socis no inferior a quinze. L’escrit, firmat pels interessats, s’entregarĆ  al President o al Secretari de la Comissió Executiva amb anticipació suficient perquĆØ s’inclogui a l’ordre del dia.

Article 17 PerquĆØ l’Assemblea general ordinĆ ria quedi vĆ lidament constituĆÆda serĆ  necessĆ ria l’assistĆØncia, en primera convocatòria, d’una quarta part dels socis; l’Assemblea general extraordinĆ ria requerirĆ  la presĆØncia d’una tercera part dels socis. En segona convocatòria, l’Assemblea, ordinĆ ria o extraordinĆ ria, quedarĆ  vĆ lidament constituĆÆda qualsevol que sigui el nĆŗmero de socis presents. Els acords, tant en les ordinĆ ries com en les extraordinĆ ries, s’adoptaran per majoria de vots dels socis presents. En cas d’empat, decidirĆ  el vot del President.

Article 18 L’ordre del dia de l’Assemblea general ordinĆ ria comprendrĆ  els punts següents:

1) Lectura de l’esborrany de l’acta de l’Assemblea anterior per a la seva aprovació, si pertoca.

2) Estat de comptes, amb indicació dels ingressos i despeses efectuats durant l’any anterior.

3) Pressupost previst d’ingressos i despeses per a l’exercici vinent.

4) Memòria explicativa de l’activitat desplegada per l’Associació durant l’any anterior.

5) Elecció, si pertoca, dels socis que hagin d’exercir els cĆ rrecs   vacants a la Comissió Executiva per final de perĆ­ode o per altres causes. En aquest darrer supòsit, l’elecció de nous membres es podrĆ  realitzar en qualsevol Assemblea general extraordinĆ ria.

6) Proposicions, si n’hi haguĆ©s, de la Junta i dels socis.

7) Precs i preguntes.

Article 19 Són competĆØncies pròpies de l’Assemblea general extraordinĆ ria les següents: a) l’alienació de bĆ©ns socials, llevat d’aquells adquirits mitjanƧant document que ho impedeixi. b) el nomenament d’administradors i representants. c) la petició de declarar l’Entitat d’utilitat pĆŗblica o benĆØfico-social. d) la constitució d’alguna Federació d’Associacions o la integració en alguna d’elles. Ɖs tambĆ© competĆØncia de l’Assemblea general extraordinĆ ria, amb la particularitat de requerir el vot favorable de les dues terceres parts dels socis presents: a) la modificació dels Estatuts. b) el canvi de nom de l’Associació. c) la dissolució d’aquesta, amb subjecció a allò que estableix l’article 29. AixĆ­ mateix, l’Assemblea general extraordinĆ ria podrĆ  tractar qualsevol assumpte d’interĆØs per al bon funcionament de l’Associació i proveir les vacants que s’haguessin produĆÆt, segons es senyala a l’article 18.

Article 20 Correspon a la Comissió Executiva la direcció, administració, gestió i representació, de l’Associació, sense perjudici, quant a aquesta Ćŗltima, de la delegació estatutĆ ria en el President. EstarĆ  formada per dotze socis, elegits per l’Assemblea general, els cĆ rrecs dels quals tendran una duració de quatre anys. Els membres de la Comissió Executiva podran ser reelegits.

Article 21 La Comissió Executiva estarĆ  formada pel President, el Vicepresident, el Secretari, el Vicesecretari, el Tresorer, l’Encarregat d’Informació i Relacions i els Vocals Primer, Segon, Tercer, Quart, CinquĆØ i SisĆØ. La seua renovació, en torns successius cada dos anys, s’efectuarĆ  de la forma següent: Primer torn: Vicepresident, Secretari, Encarregat d’Informació i Relacions, Vocals Segon, Quart i SisĆØ. Segon torn: President, Vicesecretari, Tresorer, Vocals Primer, Tercer i CinquĆØ. Els membres de la Comissió Executiva podran ser separats dels seus cĆ rrecs en qualsevol moment per l’Assemblea general i per la pròpia Comissió Executiva, segons s’estableix a l’article 22.

Article 22 La Comissió Executiva es reunirĆ  de forma ordinĆ ria una vegada al mes i sempre que ho consideri convenient el President o ho demanin, almenys, tres dels seus membres. El President, a travĆ©s del Secretari, convocarĆ  els membres amb l’antelació suficient i acompanyarĆ  a la convocatòria l’ordre del dia corresponent.
Els membres de la Comissió Executiva hauran d’assistir a les sessions. Cas de no poder-ho fer, informaran el President. La falta d’assistĆØncia a quatre sessions consecutives sense justificació s’interpretarĆ  com a renĆŗncia al cĆ rrec. La Comissió Executiva, davant l’abandó de les funcions pròpies del cĆ rrec d’algun dels seus membres, podrĆ  acordar la seua separació del cĆ rrec mitjanƧant votació per majoria de dos terƧos. El soci que cregui que ha estat separat injustament del seu cĆ rrec podrĆ  recórrer davant l’Assemblea general en petició d’audiĆØncia, i a tal efecte serĆ  convocat per aquesta, que decidirĆ  allò que consideri mĆ©s just. El President dirigirĆ  la bona marxa de les sessions. El substituirĆ  en la seva absĆØncia el Vicepresident, i, si aquest no hi fos present, els Vocals pel seu ordre.

La Comissió Executiva haurĆ  de tractar les proposicions entregades pels socis al President o al Secretari amb temps suficient perquĆØ siguin incloses a l’ordre del dia. La Comissió Executiva quedarĆ  vĆ lidament constituĆÆda si són presents, almenys, la meitat dels seus membres. Els acords es prendran per majoria de vots dels membres presents. En cas d’empat decidirĆ  el vot del President. S’estendrĆ  acta detallada de cada sessió, que serĆ  llegida i aprovada, si pertoca, a la pròxima junta, i firmada pel President i el Secretari o pels membres de la Comissió Executiva que els haguessin substituĆÆt.

Article 23 La Comissió Executiva tendrĆ , entre altres, les atribucions següents: a) Projectar l’organització de tasques comunitĆ ries i la seua realització, procurant la promoció i el desenvolupament dels grups, seccions i equips que consideri necessaris. b) Fomentar i coordinar les activitats dels diferents grups, seccions i equips, respectant les seues caracterĆ­stiques i la personalitat dels membres que les integren. c) Executar diligentment els acords de l’Assemblea general de socis, a la qual estĆ  subordinada en tot cas, i els adoptats per la pròpia Comissió Executiva. d) Examinar els suggeriments que presentin o exposin els socis i dur a la prĆ ctica els que siguin acceptats. Mantenir un contacte intens i continuat amb els socis per tenir-los degudament informats. e) Proposar anualment a l’Assemblea general el pla d’actuació de l’Associació. Preparar i presentar, per al seu examen i comprovació per l’Assemblea, la memòria anual d’activitats de l’Associació, l’estat de comptes i el pressupost previst d’ingressos i gastos. f) Decidir en relació a l’admissió de socis. Acordar, si convĆ©, la separació dels seus cĆ rrecs dels membres de la Comissió Executiva, segons s’estableix a l’article 22. Nomenar i constituir delegacions. Administrar els bĆ©ns socials. Disposar dels cabals socials segons preveuen aquests Estatuts. Dirigir els serveis de l’Associació; nomenar i separar el personal.

Article 24 Les atribucions dels membres de la Comissió Executiva són, entre altres, les següents: El President ostentarĆ  la representació legal de l’Associació en tot cas i especialment davant tota classe d’Organismes, Autoritats i Tribunals, amb les mĆ©s Ć mplies facultats, fins i tot per nomenar apoderats, de conformitat amb aquests Estatuts i els acords de l’Assemblea general i de la Comissió Executiva. VetlarĆ  pel compliment d’aquests Estatuts. ConvocarĆ  i presidirĆ  les Assemblees i les Juntes de la Comissió Executiva. TendrĆ  cura tambĆ© del bon compliment dels acords. PodrĆ  firmar, si ho considera convenient, junt amb el Secretari, la correspondĆØncia de l’Associació que no sigui de trĆ mit. En cas d’urgĆØncia especial, adoptarĆ  la resolució que consideri mĆ©s convenient i en donarĆ  compte en la pròxima reunió de la Comissió Executiva. El Vicepresident substituirĆ  el President en cas d’absĆØncia o malaltia i colĀ·laborarĆ  en les seues tasques. El substituirĆ  tambĆ© en els casos de dimissió i renĆŗncia o quan alguna causa impedeixi permanentment la seua actuació, fins que reglamentĆ riament se’n designi un altre. El Secretari custodiarĆ  els llibres, documents i segells de l’Associació, llevat dels de comptabilitat. DurĆ  al dia el fitxer i el Llibre de Registre de socis; anotarĆ  les altes i baixes, de les quals informarĆ  immediatament el Tresorer. RedactarĆ  en el llibre corresponent les actes de les Assemblees generals i de les juntes de la Comissió Executiva, les quals firmarĆ  junt amb el President. EstendrĆ  certificacions dels llibres i documents de l’Associació amb el vist i plau del President. AtendrĆ  la correspondĆØncia de l’Associació. El Vicesecretari substituirĆ  el Secretari en tot quant s’indica en el parĆ graf anterior, en els casos d’absĆØncia, malaltia, dimissió o renĆŗncia. TambĆ© colĀ·laborarĆ  amb les seues tasques. El Tresorer custodiarĆ  els llibres de comptabilitat. AnotarĆ  els ingressos i gastos. S’encarregarĆ  dels cobraments i pagaments. PresentarĆ , trimestralment, i tambĆ© quan ho demani el President, un estat de comptes. ElaborarĆ  el pressupost anual previsible per presentar-lo a l’Assemblea genera, previ examen i aprovació de la Comissió Executiva. El cabal social estarĆ  dipositat a nom de l’Associació en una o diverses entitats bancĆ ries. En cas de malaltia, absĆØncia, dimissió o renĆŗncia, el Tresorer serĆ  substituĆÆt pel Vocal que designi la Comissió Executiva. L’Encarregat d’Informació i Relacions Ć©s el portaveu de la Comissió Executiva. Es farĆ  cĆ rrec de la informació als socis i mitjans de comunicació sobre els projectes, activitats i aspiracions de l’Associació. En conseqüència, s’encarregarĆ  de la redacció de circulars informatives. PolsarĆ  l’opinió dels socis sobre assumptes d’especial importĆ ncia. CoordinarĆ  i gestionarĆ  els actes pĆŗblics de l’Associació. CorrespondrĆ  als Vocals colĀ·laborar contĆ­nuament i eficaƧment amb els altres membres en totes les seues funcions. Substituiran el President, Vicepresident i Tresorer segons ha quedat expressat, i els altres cĆ rrecs a requeriment del President.

Article 25 Per delegació de la Comissió Executiva, quedarà constituïda una Comissió Permanent
formada pel President, el Vicepresident, el Secretari, l’Encarregat d’Informació i Relacions i el Vocal Primer, que es reunirĆ  en cas d’urgĆØncia. Els acords s’adoptaran per majoria i es notificaran en la pròxima reunió de la Comissió Executiva perquĆØ constin en acta.

CAPƍTOL IV RĆØgim econòmic

Article 26 El patrimoni fundacional de l’Associació Ć©s constituĆÆt pel mobiliari, llibres i utensilis d’escriptori. Aquests bĆ©ns s’avaluen en dues-centes mil pessetes.

Article 27 Per a l’acompliment dels seus fins, l’Associació disposarĆ  dels recursos següents: a) Les quotes dels socis l’import de les quals fixarĆ  la Comissió Executiva dins dels lĆ­mits acordats pels socis en Assemblea general. Aquesta tambĆ© podrĆ  establir, per majoria de dos terƧos, quotes extraordinĆ ries. b) Els donatius, herĆØncies i llegats que se li facin i les subvencions que li siguin assignades per altres Entitats i Organismes pĆŗblics o privats. Quant a les adquisicions a tĆ­tol gratuĆÆt, s’atendrĆ  al que estableixi la normativa legal vigent. c) El rendiment que li puguin produir els bĆ©ns socials.

Article 28 El pressupost anual de l’Associació Ć©s ilĀ·limitat. L’exercici econòmic s’obrirĆ  en comenƧar l’any i es tancarĆ  el 31 de desembre. L’estat de comptes, amb els seus ingressos i gastos, es posarĆ  preceptivament de manifest a tots els socis durant el mes de gener als locals de l’Associació.

CAPƍTOL V Dissolució

Article 29 En cas de dissolució, els drets i bĆ©ns de l’Associació passaran a l’Excm. Ajuntament d’Eivissa, que es farĆ  cĆ rrec, aixĆ­ mateix, de les obligacions contretes per l’Associació. L’acceptació es farĆ  a benefici d’inventari. Si en el moment de la dissolució l’Excm. Ajuntament d’Eivissa no acceptĆ s fer-se cĆ rrec de les obligacions contretes per l’Associació, se subrogaria en el seu lloc una Entitat local de prestigi; i si aquesta no acceptava tal responsabilitat, es nomenarĆ  una comissió liquidadora, complint allò que determini la Llei, composta per set membres, tres de la Comissió Executiva, i quatre elegits entre els socis, amb Ć mplies facultats per realitzar l’actiu i extingir el passiu social; el sobrant, si n’hi haguĆ©s, es destinarĆ  als fins benĆØfics i culturals que es cregui mĆ©s convenients, en l’àmbit de les illes d’Eivissa i Formentera.

DISPOSICIƓ TRANSITƒRIA PRIMERA: Aprovada per l’Assemblea general extraordinĆ ria la redacció d’aquests Estatuts, cessaran en les seues funcions tots els membres de la Comissió Executiva, i es passarĆ  a l’elecció de nous cĆ rrecs. A tal efecte es constituirĆ  l’Assemblea, presidida pel soci de mĆ©s edat i assistida pel soci mĆ©s jove, com a Secretari, que prendrĆ  coneixement de les candidatures als diversos cĆ rrecs de la Comissió Executiva. El President obrirĆ  un torn d’intervenció dels candidats i establirĆ  l’ordre de les votacions i donarĆ  possessió a la nova Comissió Executiva.

DISPOSICIƓ TRANSITƒRIA SEGONA: Amb l’elecció de la nova Comissió Executiva entrarĆ  en funcionament el rĆØgim de renovació de cĆ rrecs previst a l’Article 21.

DISPOSICIƓ FINAL: Queden sense efecte els Estatuts i Reglaments anteriors que difereixin del contingut d’aquests Estatuts.

              Miquel Mayordomo Riera                                                                                             MariĆ  Mayans i MarĆ­
              Secretari de l’IEE                                                                                                              President de l’IEE

 
 

 
La teva cistella
DesplaƧa cap amunt